Wingpennans nyheter

J-kullen är födda

Nu har de minsann anlänt - tre fina goa Wingpennor behagade att komma till världen lördagen den 30 januari. Det blev en liten kull - jag var ju så tveksam länge om hon var dräktig, men vid dryga fem veckors dräktighet så blev hon allt lite rund om magen, dock inte så flodhästbetonat, som t ex Elza, när hon fick nio valpar januari 2020. Två hanar och en tik, alla svarta. Nu hade jag ju bestämt mig att om det blev en gul tik så hade jag sparat henne, men nu ville ödet annorlunda och jag behåller ingen denna kull. Alla mår bra och Gittan är en hängiven och ömsint mor som älskar sina valpar gränslöst just nu...de kommer att flytta ner en våning nu i helgen och det blir genast lite mer livat. Ska bli så kul att följa denna trio framöver. Ute är det snö och kallt - men nu kommer det plusgrader och allt vad det innebär. Snart är februari över och äntligen kommer mars månad - ljuset är tillbaka. Övriga i flocken mår finfint och vår wachtel Polka ser framemot att få mysa med valparna. Märker också att Elza är sugen att hälsa på dem - Gittan kommer nog mer än gärna att hänga med dem ett bra tag till !!

Vi planerar valpar i början av februari 2021

Ja, vad ska man glädja sig åt så här i coronatider ? Jo, man planerar en kull valpar och nu hoppas vi verkligen att vår tik Wingpennans Gittan blir dräktig och att ett gäng valpar tittar ut första veckan i februari 2021. Vi har valt den fina, härliga hanhunden Breamsdown Benjamin, som bor på kennel Minnows. Många förfrågningar om valpar och listan på intresse är stort. Nu får vi bara avvakta och vänta på tecken som tyder på att hon är dräktig - det lär ju dröja säkert fyra-fem veckor innan vi vet.

Nu har vi kommit in i början på december och detta blir min första lediga jul sedan 2012 - känns väldigt märkligt. Ledsamt nog så kan vi ju inte samlas hela familjen just på grund av pandemin som råder. I år har jag ju allafall tid att förbereda julen, gran har inhandlats idag och några julklappar är redan planerade och inköpta. 

Alla hundar mår bra. Vår äldsta dam i gänget är ju Aya - hon fyller 13 till sommaren. Lite tunn men hänger med på alla promenader och har varit med på många jakter, men under kontrollerade former. I år har det blivit ett tjugotal andjakter och några fasanjakter. Bissie, Elza och Gry har gått fullt ut och Hedvig har fått vara med på de sista jakterna. Lilla Ida, 9 månader, har också provat på att hämta en skammad and - gick hur bra som helst! Jag har ju också haft tid attt hänga med på drevjakter med labbarna - där ställer Bissie, Bella och Elza upp! Har också haft ett 10-tal valpträffar med I-kullen. De är så härliga, men rätt busiga. Nu visste jag ju att det skulle bli mycket tryck i dessa hundar - arbetsmässigt - och så blev det. Ida är en otroligt snabb och arbetsvillig själ som älskar attt apportera. Mycket ben och snabb som en vessla - detta ställer höga krav på mig som förare. Blir dock för det mesta lycklig av att vara ute och träna henne - älskade trollunge.

Valparna har flyttat

Tiden bara rusar - vips så passerade åtta veckor i en rasande fart. Alla har nu flyttat till sina nya hem och jag har fått rapporter om att allt har gått bra med hemresa och första dagarna hemma. Utanför Verka har typ hela världen rastat och jag pratar så klart om Coronaviruset. Det har så klart påverkat oss alla, för min del har omsättningen i pensionatet sjunkigt med 100 %...känns som att det hände över en natt. Många resriktioner och ovisshet skapar oro så klart. Brukar ju ha mycket besök här under valptiden, men denna gång blev det för det mesta valpköpare. Kvar hos mig blir Ida, så helt lugnt är det inte här i Verka. Märklig vinter och vår - igår var det snöstorm och i morse sju minusgrader. Inget är som vanligt med andra ord. Jag hoppas och tror att detta kaos snart kommer att avta, men vi är många som förlorat vårt levebröd. Nu gäller det att blicka framåt, hitta på något som bibringar lite pengar på kontot och en massa framtidstro - ta hand om varandra och var försiktiga.

I-kullen har anlänt !!

Valparna ville komma till världen redan i onsdags, den 29 jan. Elza var så duktig - de ploppade ut lugnt och stilla utan några konstigheter. Alltid skönt när en förlossning går smidigt. Hon är en fantastisk mor och tar sin uppgift på största allvar. De är nio stycken, alla svarta, där det är fem hanar och fyra tikar. Om intresse finns för denna kombination så hör av er så får vi prata vidare. Nu ska de bara äta och växa och må bra. Ett evigt passande nu tre veckor framöver. Sedan flyttar de ner i köket och blir lite mer närvarande - då börjar ju det riktiga jobbet. De övriga i flocken är som vanligt nyfikna och Hedvig, som är yngst, ser nog fram emot att pussa på dessa små lakritstroll framöver. Lite sliten blir man när en kull valpar anländer men det är också så ljuvligt.

Elza är dräktig!

Nu vet vi med bestämdhet att vi väntar smått här i Verka. Elza ser numera ut som en julgris...hon är pigg och glad som vanligt och det vilar inga ledsamheter där inte. Jakten börjar lida mot sitt slut och Polka har som vanligt levererat fina drev och kött i frysen. Mörkret infinner sig nu vid strax efter 16-tiden så det finns hopp. 10 grader sa termometern idag - helt galet. Regn har vi haft i massor och det är maxat med vatten i Verkaån. Såg en talgoxe häromdagen som börjat boa i en av våra fågelholkar. Det har hittats fästingar här i Mälardalen - lite tokigt är det. Övriga flocken mår prima och just nu löper Aya, Bella och Hedvig. Vi tränar på med Gry och Hedvig. Elza får göra lite lugna övningar och de gamla tanterna aktiveras mer än gärna med bollhav och dummiessök. Nu får vi slå ner på takten och förbereda oss för nya små telingar här på kenneln!

God Jul, H-kullen röntgade och valpplaner

Nu är det bara fem dagar kvar till julafton och snart stundar ett nytt år. Vi går för högtryck i pensionatet. Här hemma försöker jag hinna julpynta och fixa, men det är svårt att få tiden att räcka till. Vi har haft regelbunda träffar för H-kullen under året och de är riktigt härliga att studera - fortfarande en del bus men en härlig attityd och hög arbetslust. Alla åtta i H-kullen är nu röntgade med bästa resultat - alla har A-höfter och armbågarna är utan anmärkning. Så himla stolt och tacksam för en felfri kull gällande leder. Min goa Hedvig utvecklar sig riktigt bra och vill alltid göra rätt och är underbar att träna. I år har det blivit ett femtontal andjakter där Bissie och Elza fått slita på de flesta. Gry och Gittan har fått vara med de kan minsann oxå. Hedvig har fått gått med på eftersöken och fyndat änder med den äran! Bella och Chilli är också dukiga vassröjare och städare. Gamla Aya har  bidragit med sin närvaro - hon kan inte tänka sig att sitta kvar i bilen. Hon har fått hämta varje gång men jag är väldigt försiktig med min gamla trotjänare - Aya fyller ju 12 till sommaren och har ju lite gamla krigsskador sedan tidigare jakter. Polka, vår wachtelhund, sliter på drevjakterna. Hon har levererat goa stekar till sin husse, iform av rådjur , älg , dovhjort och vildsvin - gott gry i den där lilla varelsen -husses prinsessa.

Nya små Wingpennor planeras till början av februari 2020 - Wingpennans Elza är parad med Copperbirch Lancelot (kennel Minnows). Jag vet inte i dagsläget om hon är dräktig men om ett par veckor bör vi veta. Nu laddar vi för en hektisk period i pensionanet men det finns lite tid för god mat på julafton och härlig fest med goa vänner på nyår. Vi hoppas ju att leran, regnet och mörkret försvinner - den varan har vi haft allför mycket av i höst. Snart vänder det och vi får åter hoppet om ljus och härliga vårkvällar!

Smått och gott

Nu är vi redan i mitten av mars - vi har haft vinter med snö och kyla, nu stundar det mest regn och lera samt is. Segt när det regnar och blåser. Svårt att klä sig och inte så inspirerande att gå ut och träna. Den 3 mars fyllde Elzas valpar 1 år - tiden bara rinner iväg. Det är snart dags för en träff igen och då ska det blir spännande att se hur de har vuxit fysiskt och mentalt. Vi hade en träff i januari och då var det snö...nu löper Hedvig äntligen. Bissie har fyllt 9 och Bella har fyllt 8. Aya fyller ju 11 till sommaren så damerna börjar ju bli gamla. Alla mår dock förträffligt och Elza, Gry och Hedvig ligger i träning in för vårens begivenheter. Snart är det ju sommartid och det är så ljuvligt att ljuset är tillbaka. Vattnet står högt i Verkaån och bävrarna är väldigt flitiga på nätterna. Hundarna blir ju galna när det känner bäverdoften på andra sidan staketet. Just nu är det lite lugnare i pensionatet men snart är det ju påsklov  -  tiden bara skenar...

Alla valpar har flyttat - nu är de sex månader

Lite dålig på att uppdatera sidan...nåväl nu är det snart mitten på september. H-kullen har nyss fyllt sex månader. De är ett gäng glada och trevliga ungdomar som har stor aptit på livet. Vi träffas regelbundet på valpträffarna och det är en fröjd att se dem utvecklas. Mycket arbetsvilja, bra näsa, en god förmåga att koncentrera sig, bra passivitet och en gnutta självständighet och bra föremålsintresse. Jag har en tik kvar här hos mig - min älskade Hedvig. Hon är så ljuvlig denna lilla prinsessa. Jag har stora förhoppningar på denna lilla fröken. Övriga i flocken mår prima. Nu stundar andjakter ett par gånger i veckan och inga skador ännu. Elza var anmäld till jaktprov nu i helgen, men hon började löpa. Så typiskt när vi ställt in oss på tävling. Jag går kurs med både Elza och Gry. Vi kämpar på!

Gry

 

Valparna 7 veckor

Tempus fugit- tiden går. Nu börjar det lida mot sitt slut - denna valpkull flyttar nästa helg. Alla valpar är tingade. Tiden har gått så himla fort och det är både roligt och sorgligt att de få komma till sina nya familjer.

Jag vet att man glömmer fort men denna kull är ena riktiga hålligångare. De är så jämna i storlek, vikt och utseende. Har inte bestämt riktigt ännu vilken av tikarna som stannar här hos oss. På torsdag blir det valpbesiktning och första tiken flyttar på lördag och sedan tunnar det ut med bustroll och på tisdag så har alla åkt. Våren har äntligen gjort sig påmind. I fredags hade vi 23 grader och då fick valparna så klart vara ute en stund. Nu är klockan mycket och snart är det en ny dag med en massa roliga upptåg från valparna!!

Nu är det slut på lugnet - valparna växer!

Tiden går rasande fort - vi har hunnit fira påsk och nu är valparna faktiskt nästan 6 veckor gamla. Det finns två otingade hanvalpar kvar - de är så jämna och fina i denna kull. Fullt ös när de är vakna och de busar och bits ganska rejält. Svårt ännu att se om någon sticker ut, men snart så blir de ännu mer personliga. Elza hänger med valparna en stund sedan tar hon paus i kökssoffan. Vår wachteltik Polka agerar lektant och försöker varje gång smuggla ut något mjukisdjur från valprummet. Polka biter sönder alla leksaker. Våren är på gång och jag hoppas kunna ta ut dem en stund i veckan som kommer. Här kommer lite bilder!

Elza ger di

Två tikarH-kull18

Valparna är födda

Nu är valparna här - åtta stycken föddes den 3 mars. Alla mår bra och så även Elza. Hon var så duktig och allt var över på fyra timmar. Fyra hanar och fyra tikar, alla svarta. Elza är en duktig mamma och allt är lugnt i valplådan. Om ett par veckor kommer de att flytta ner i valprummet intill köket och det kommer att bli livat i Verka. De övriga i flocken är så nyfikna men de får vänta ett tag till innan de får träffa sina nya flockmedlemmar. Sportlovet passerade med rasande fart och nu är det snart påsk. Inga besök före påsk - Elza och valparna ska ha lugn och ro. Vintern rasar utanför dörren och nu har det snöat igen...det kommer nog dröja innan våren gör sig påmind. Ska försöka lägga upp lite bilder, men behöver hjälp att föra över dem från bl a telefonen. Bilder kommer inom kort!

Nyfödda3/3-18

 

Elza är dräktig

Så underbart - Elza är dräktig! Om allt går enligt planerna så kommer valparna i början av vecka 10. Vi ser så framemot denna kull och det är ju faktiskt två år sedan vi hade småttingar här i huset. Hon börjar blir tjock och tar det lite lugnare. Dock förstår hon inte varför hon ska vila från jaktträningen. Vi kör dock lite närsök och fotgående då hon är så sugen på att jobba. Elza är ju en livlig individ med mycket energi och värme. Jag älskar att träna henne - hon vill alltid göra bra ifrån sig. Ibland får man ha mycket tålamod och det hjälper inte att bli arg om vi inte förstår varandra. Viktigt att vara lugn och tänka om när det blir fel. Självklart vill jag behålla en valp efter henne! Är man intresserad av en valp från denna kombination så hör av er till mig. Jag förbehåller mig rätten av fri prövning av valpköpare. Viktigt är förstås att ni erbjuder ett hem där valpen är en klar familjemedlem som erbjuds aktivering i lagom dos.

 

Det har hänt lite sedan maj 2017

Sally, mormor och stamtik här hos oss har lämnat oss i juni. Så himla tomt, men hon skulle fyllt 12 - älskade gamla SallySusan. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig och saknaden är stor. Alexander tog stundenten den 9 juni och har nu börjat studera på KTH. Allt rullar på i en hisklig takt. Lagom till nyårsdagen passade Elza på att gå in i höglöp, vilket resulterade i en resa till kennel Minnows i Göteborg. Vi hoppas på valpar i börjar av vecka 10, 5-6 mars. Elza är parad med Minnows Irish Brand. Vet inte ännu om hon är dräktig men snart så! Mycket jobb med pensionatet i vanlig ordning - snart är det ju sportlov. Håll tummar, tassar och tår att Elza är dräktig - det är på tiden att det väntas smått här igen hos kennel Wingpennans!

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Livet tar olika riktningar hela tiden och tyvärr så blev det inga valpar. Så tråkigt och det ligger ju så mycket planering framför och bakom men man kommer aldrig undan naturens gång. Vi försöker ladda batterierna och tänka framåt. På tur att paras är ju Elza - om allt går som det ska så bör hon löpa i okt/nov och då blir det vintervalpar. Hane är ej ännu bestämd. Sommaren har kommit med besked - idag 25 grader ute. I onsdags var jag på kurs och då hade jag långkalsonger. Gräset växer och allt slår ut nu - härligt. Alla i flocken mår bra och tänk att A-kullen fyller nio år i juli. Gry artar sig på kursen och vi tränar så gott det går och som vanligt är tiden en bristvara. Det rullar på i pensionatet och nu stundar ju sommaren - ingen vila här inte.

Bissie är parad

Så har halva mars månad passerat och nu ser vi ljuset i tunneln! Förra vecka bjöd på snöstorm, men idag har vi haft sol och 8 plusgrader - välkommen härliga vår! Vi har varit i Göteborg och parat Wingpennans Bissie med Minnows Irish Brand. Om allt går vägen så får vi valpar här igen i Verka i mitten av maj. Nu är det ju över ett år sedan G-kullen anlände till jorden och nu är det alltså H-kullen. Alla hundar mår bra och tre av flockmedlemmarna har nu börjat sina vårkurser. Lilla Gry började skolan i onsdags och det kändes riktigt bra - dock behöver vi träna på stadga...Jaktsäsongen är över och det finns tid för andra aktiviteter, såsom kurser och träning.

Vi har fått ett härligt röntgenresultat från F-kullen, Wingpennans Frö - grattis till A-höfter och fria armbågar. Gry har varit duktig och fått ett godkänt doftprov i Nosework. Det är riktigt roligt att hålla på med det och Gry är jätteduktig. Även min fodertik Wingpennans Gittan är godkänd och har redan tävlat i Nosework. Gittan går även en ett-årig utbildning på Hundcampus i specialsök. Vi laddar för vårens utbildningar och höjdpunkten blir ju om det föds valpar här i mitten av maj!

 

 

 

Elza har fått en 1:pris på jaktprov

Nu har det hänt en massa här sen sist jag skrev. Elza och jag åkte till Hofors och fick ett första pris i nybörjarklass. Hon skötte sig utmärkt och allt stämmde denna dag. Regnet öste ner och det är ju en annan typ utav mark mot vad vi är vana vid. Mycket skvattram som luktar starkt och myrmark . Detta hindrar ju inte galenpannan Elza från att göra sig jobb - hon jobbade jättefint och starkt. Nu siktar vi mot en öppenklass start till våren/hösten och som jag skrivit tidigare så är hon underbar att jobba med - hon vill alltid göra rätt och gärna många gånger. Chilli och jag startade för första gången i öpppenklass  i slutet av september. Allt gick jättebra före och efter vattendirigeringen...hon vill lösa den uppgiften själv och se det går inte domaren med på. Jag fick åka hem, bryta ihop och nu komma igen. Hon besitter ju en portion av självständighet som jag tror hon fått efter sin mormor. Sonen Alexander fixade körkortet i fredags och vi är stolta som tuppar över detta. Labbehanen som jag skrivit om har hittat ett nytt hem och jag hoppas att de får många fina år tillsammans. Några andjakter stundar här i oktober och även stöthundsjakten har ju kommit igång. Det sköts ett rådjurskid för Polka i söndags. Imorgon blir det fasan och rapphönsjakt - nu saknar jag ju min älskade vorsteh Hilla. Mörkret faller fort nu på kvällen och äntligen får vi tända braskaminen och njuta av värmen inomhus.

Omplacering av labbehane

En av valparna från D-kullen, numera snart fyra år söker ett nytt hem. En svart, kraftfull och välväxt hane som vill jobba. Grundtränad i apportering, god allmänlydnad, och stabil i psyket. Funkar bra med barn och andra vänligt sinnade hundar. En hund som gillar att jobba och rolig att träna med. Vore trevligt om han fick utvecklas i apportering och dess konst. Enkel och trygg individ. Ring el mejla mig för mer info. Jag har inte hunden hemma hos mig utan han finns kvar hos sin ägare - vi väntar på rätt familj.

Sommaren är över...

Dags för liten rapport vad som händer här på kenneln...valparna är utflugna sedan sportlovet och de växer och frodas. Vi har träffats på valpkurs under våren och nu har de säkert vuxit under sommaren och det är snart dags för en ny träff. Jag behöll två valpar ur denna kull, varav en är på foder -Gittan, en bor hemma - Gry. De är snart 8 månader och är i slyngelåldern. Sommaren har för övrigt bestått av en massa jobb - pensionatet har i princip varit fullbokat från mitten av juni till mitten av augusti. De två sista veckorna i augusti har jag haft stängt och faktiskt tagit semester!!! Jag och Elza har varit ute på jaktprov och vi fick ett andra pris. Nu ska vi på prov igen till helgen. Vi får se om vi lyckas bättre denna gång. Jakterna har satt igång och vi har hunnit med gåsjakt, duvjakt och flera andjakter. De övriga i flocken mår bra och det är framförallt Aya, Bissie, Bella och Chilli som får slita på jakterna. Elza och Chilli ska gå på kurs som börjar imorgon och på onsdag. Sonen Alexander håller på att ta körkort och nu är det snart dags för uppkörning. Så underbart om han lyckas på första försöket - det underlättar enormt för oss som bor på landet. Har fått i uppdrag att söka en ny familj till en labbehane från min kull född nov 2012. En supertrevlig och välartad hane i sina bästa år. Lydig, grundtränad i apportering, ingen problemhund. Kontakta mig via mejl eller ring för vidare information. Han behöver ett nytt hem på grund av ändrade familjeförhållanden. Tyvärr gick Chilli tom så det blir inga valpar här nu i augusti. Kommande planer på valpar meddelas lite senare i höst. Nu börjar det blir mörkt ute på kvällarna - läge att tända lite ljus och göra brasa i kaminen. Luften är klar och lite kylig på morgonen - välkommen hösten! 

Valparna växer - nu två veckor

Nu har de små lakritstrollen öppnat ögonen - de är helt underbara. Nu är det full rulle i valplådan och de pinnar på med sina lite rangliga ben. Bissie är så mån om sina barn - de andra får inte komma fram och titta. De har vuxit enormt och Bissie har mycket mat till dem. Har redan fått klippa klorna. De får nog flytta ner i valprummet intill köket nästa helg. Ute är det riktigt kallt - Bissie vill gärna hänga med på promenad, men då är det täcke på. Övriga liga mår bra. Har varit på kurs med Chilli - lite väl kyligt men som alltid lärorikt. Har anmält Elza på kurs i mitten av mars- nu kan snön försvinna och våren kan komma. Lite lugnt i panget denna vecka. Polka ska ut och jaga om det inte blir för kallt. Hoppas få tillbaka min telefon i veckan - bilder kanske kommer då...