Wingpennans nyheter

Smått och gott

Nu är vi redan i mitten av mars - vi har haft vinter med snö och kyla, nu stundar det mest regn och lera samt is. Segt när det regnar och blåser. Svårt att klä sig och inte så inspirerande att gå ut och träna. Den 3 mars fyllde Elzas valpar 1 år - tiden bara rinner iväg. Det är snart dags för en träff igen och då ska det blir spännande att se hur de har vuxit fysiskt och mentalt. Vi hade en träff i januari och då var det snö...nu löper Hedvig äntligen. Bissie har fyllt 9 och Bella har fyllt 8. Aya fyller ju 11 till sommaren så damerna börjar ju bli gamla. Alla mår dock förträffligt och Elza, Gry och Hedvig ligger i träning in för vårens begivenheter. Snart är det ju sommartid och det är så ljuvligt att ljuset är tillbaka. Vattnet står högt i Verkaån och bävrarna är väldigt flitiga på nätterna. Hundarna blir ju galna när det känner bäverdoften på andra sidan staketet. Just nu är det lite lugnare i pensionatet men snart är det ju påsklov  -  tiden bara skenar...

Alla valpar har flyttat - nu är de sex månader

Lite dålig på att uppdatera sidan...nåväl nu är det snart mitten på september. H-kullen har nyss fyllt sex månader. De är ett gäng glada och trevliga ungdomar som har stor aptit på livet. Vi träffas regelbundet på valpträffarna och det är en fröjd att se dem utvecklas. Mycket arbetsvilja, bra näsa, en god förmåga att koncentrera sig, bra passivitet och en gnutta självständighet och bra föremålsintresse. Jag har en tik kvar här hos mig - min älskade Hedvig. Hon är så ljuvlig denna lilla prinsessa. Jag har stora förhoppningar på denna lilla fröken. Övriga i flocken mår prima. Nu stundar andjakter ett par gånger i veckan och inga skador ännu. Elza var anmäld till jaktprov nu i helgen, men hon började löpa. Så typiskt när vi ställt in oss på tävling. Jag går kurs med både Elza och Gry. Vi kämpar på!

Gry

 

Valparna 7 veckor

Tempus fugit- tiden går. Nu börjar det lida mot sitt slut - denna valpkull flyttar nästa helg. Alla valpar är tingade. Tiden har gått så himla fort och det är både roligt och sorgligt att de få komma till sina nya familjer.

Jag vet att man glömmer fort men denna kull är ena riktiga hålligångare. De är så jämna i storlek, vikt och utseende. Har inte bestämt riktigt ännu vilken av tikarna som stannar här hos oss. På torsdag blir det valpbesiktning och första tiken flyttar på lördag och sedan tunnar det ut med bustroll och på tisdag så har alla åkt. Våren har äntligen gjort sig påmind. I fredags hade vi 23 grader och då fick valparna så klart vara ute en stund. Nu är klockan mycket och snart är det en ny dag med en massa roliga upptåg från valparna!!

Nu är det slut på lugnet - valparna växer!

Tiden går rasande fort - vi har hunnit fira påsk och nu är valparna faktiskt nästan 6 veckor gamla. Det finns två otingade hanvalpar kvar - de är så jämna och fina i denna kull. Fullt ös när de är vakna och de busar och bits ganska rejält. Svårt ännu att se om någon sticker ut, men snart så blir de ännu mer personliga. Elza hänger med valparna en stund sedan tar hon paus i kökssoffan. Vår wachteltik Polka agerar lektant och försöker varje gång smuggla ut något mjukisdjur från valprummet. Polka biter sönder alla leksaker. Våren är på gång och jag hoppas kunna ta ut dem en stund i veckan som kommer. Här kommer lite bilder!

Elza ger di

Två tikarH-kull18

Valparna är födda

Nu är valparna här - åtta stycken föddes den 3 mars. Alla mår bra och så även Elza. Hon var så duktig och allt var över på fyra timmar. Fyra hanar och fyra tikar, alla svarta. Elza är en duktig mamma och allt är lugnt i valplådan. Om ett par veckor kommer de att flytta ner i valprummet intill köket och det kommer att bli livat i Verka. De övriga i flocken är så nyfikna men de får vänta ett tag till innan de får träffa sina nya flockmedlemmar. Sportlovet passerade med rasande fart och nu är det snart påsk. Inga besök före påsk - Elza och valparna ska ha lugn och ro. Vintern rasar utanför dörren och nu har det snöat igen...det kommer nog dröja innan våren gör sig påmind. Ska försöka lägga upp lite bilder, men behöver hjälp att föra över dem från bl a telefonen. Bilder kommer inom kort!

Nyfödda3/3-18

 

Elza är dräktig

Så underbart - Elza är dräktig! Om allt går enligt planerna så kommer valparna i början av vecka 10. Vi ser så framemot denna kull och det är ju faktiskt två år sedan vi hade småttingar här i huset. Hon börjar blir tjock och tar det lite lugnare. Dock förstår hon inte varför hon ska vila från jaktträningen. Vi kör dock lite närsök och fotgående då hon är så sugen på att jobba. Elza är ju en livlig individ med mycket energi och värme. Jag älskar att träna henne - hon vill alltid göra bra ifrån sig. Ibland får man ha mycket tålamod och det hjälper inte att bli arg om vi inte förstår varandra. Viktigt att vara lugn och tänka om när det blir fel. Självklart vill jag behålla en valp efter henne! Är man intresserad av en valp från denna kombination så hör av er till mig. Jag förbehåller mig rätten av fri prövning av valpköpare. Viktigt är förstås att ni erbjuder ett hem där valpen är en klar familjemedlem som erbjuds aktivering i lagom dos.

 

Det har hänt lite sedan maj 2017

Sally, mormor och stamtik här hos oss har lämnat oss i juni. Så himla tomt, men hon skulle fyllt 12 - älskade gamla SallySusan. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig och saknaden är stor. Alexander tog stundenten den 9 juni och har nu börjat studera på KTH. Allt rullar på i en hisklig takt. Lagom till nyårsdagen passade Elza på att gå in i höglöp, vilket resulterade i en resa till kennel Minnows i Göteborg. Vi hoppas på valpar i börjar av vecka 10, 5-6 mars. Elza är parad med Minnows Irish Brand. Vet inte ännu om hon är dräktig men snart så! Mycket jobb med pensionatet i vanlig ordning - snart är det ju sportlov. Håll tummar, tassar och tår att Elza är dräktig - det är på tiden att det väntas smått här igen hos kennel Wingpennans!

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Livet tar olika riktningar hela tiden och tyvärr så blev det inga valpar. Så tråkigt och det ligger ju så mycket planering framför och bakom men man kommer aldrig undan naturens gång. Vi försöker ladda batterierna och tänka framåt. På tur att paras är ju Elza - om allt går som det ska så bör hon löpa i okt/nov och då blir det vintervalpar. Hane är ej ännu bestämd. Sommaren har kommit med besked - idag 25 grader ute. I onsdags var jag på kurs och då hade jag långkalsonger. Gräset växer och allt slår ut nu - härligt. Alla i flocken mår bra och tänk att A-kullen fyller nio år i juli. Gry artar sig på kursen och vi tränar så gott det går och som vanligt är tiden en bristvara. Det rullar på i pensionatet och nu stundar ju sommaren - ingen vila här inte.

Bissie är parad

Så har halva mars månad passerat och nu ser vi ljuset i tunneln! Förra vecka bjöd på snöstorm, men idag har vi haft sol och 8 plusgrader - välkommen härliga vår! Vi har varit i Göteborg och parat Wingpennans Bissie med Minnows Irish Brand. Om allt går vägen så får vi valpar här igen i Verka i mitten av maj. Nu är det ju över ett år sedan G-kullen anlände till jorden och nu är det alltså H-kullen. Alla hundar mår bra och tre av flockmedlemmarna har nu börjat sina vårkurser. Lilla Gry började skolan i onsdags och det kändes riktigt bra - dock behöver vi träna på stadga...Jaktsäsongen är över och det finns tid för andra aktiviteter, såsom kurser och träning.

Vi har fått ett härligt röntgenresultat från F-kullen, Wingpennans Frö - grattis till A-höfter och fria armbågar. Gry har varit duktig och fått ett godkänt doftprov i Nosework. Det är riktigt roligt att hålla på med det och Gry är jätteduktig. Även min fodertik Wingpennans Gittan är godkänd och har redan tävlat i Nosework. Gittan går även en ett-årig utbildning på Hundcampus i specialsök. Vi laddar för vårens utbildningar och höjdpunkten blir ju om det föds valpar här i mitten av maj!

 

 

 

Elza har fått en 1:pris på jaktprov

Nu har det hänt en massa här sen sist jag skrev. Elza och jag åkte till Hofors och fick ett första pris i nybörjarklass. Hon skötte sig utmärkt och allt stämmde denna dag. Regnet öste ner och det är ju en annan typ utav mark mot vad vi är vana vid. Mycket skvattram som luktar starkt och myrmark . Detta hindrar ju inte galenpannan Elza från att göra sig jobb - hon jobbade jättefint och starkt. Nu siktar vi mot en öppenklass start till våren/hösten och som jag skrivit tidigare så är hon underbar att jobba med - hon vill alltid göra rätt och gärna många gånger. Chilli och jag startade för första gången i öpppenklass  i slutet av september. Allt gick jättebra före och efter vattendirigeringen...hon vill lösa den uppgiften själv och se det går inte domaren med på. Jag fick åka hem, bryta ihop och nu komma igen. Hon besitter ju en portion av självständighet som jag tror hon fått efter sin mormor. Sonen Alexander fixade körkortet i fredags och vi är stolta som tuppar över detta. Labbehanen som jag skrivit om har hittat ett nytt hem och jag hoppas att de får många fina år tillsammans. Några andjakter stundar här i oktober och även stöthundsjakten har ju kommit igång. Det sköts ett rådjurskid för Polka i söndags. Imorgon blir det fasan och rapphönsjakt - nu saknar jag ju min älskade vorsteh Hilla. Mörkret faller fort nu på kvällen och äntligen får vi tända braskaminen och njuta av värmen inomhus.

Omplacering av labbehane

En av valparna från D-kullen, numera snart fyra år söker ett nytt hem. En svart, kraftfull och välväxt hane som vill jobba. Grundtränad i apportering, god allmänlydnad, och stabil i psyket. Funkar bra med barn och andra vänligt sinnade hundar. En hund som gillar att jobba och rolig att träna med. Vore trevligt om han fick utvecklas i apportering och dess konst. Enkel och trygg individ. Ring el mejla mig för mer info. Jag har inte hunden hemma hos mig utan han finns kvar hos sin ägare - vi väntar på rätt familj.

Sommaren är över...

Dags för liten rapport vad som händer här på kenneln...valparna är utflugna sedan sportlovet och de växer och frodas. Vi har träffats på valpkurs under våren och nu har de säkert vuxit under sommaren och det är snart dags för en ny träff. Jag behöll två valpar ur denna kull, varav en är på foder -Gittan, en bor hemma - Gry. De är snart 8 månader och är i slyngelåldern. Sommaren har för övrigt bestått av en massa jobb - pensionatet har i princip varit fullbokat från mitten av juni till mitten av augusti. De två sista veckorna i augusti har jag haft stängt och faktiskt tagit semester!!! Jag och Elza har varit ute på jaktprov och vi fick ett andra pris. Nu ska vi på prov igen till helgen. Vi får se om vi lyckas bättre denna gång. Jakterna har satt igång och vi har hunnit med gåsjakt, duvjakt och flera andjakter. De övriga i flocken mår bra och det är framförallt Aya, Bissie, Bella och Chilli som får slita på jakterna. Elza och Chilli ska gå på kurs som börjar imorgon och på onsdag. Sonen Alexander håller på att ta körkort och nu är det snart dags för uppkörning. Så underbart om han lyckas på första försöket - det underlättar enormt för oss som bor på landet. Har fått i uppdrag att söka en ny familj till en labbehane från min kull född nov 2012. En supertrevlig och välartad hane i sina bästa år. Lydig, grundtränad i apportering, ingen problemhund. Kontakta mig via mejl eller ring för vidare information. Han behöver ett nytt hem på grund av ändrade familjeförhållanden. Tyvärr gick Chilli tom så det blir inga valpar här nu i augusti. Kommande planer på valpar meddelas lite senare i höst. Nu börjar det blir mörkt ute på kvällarna - läge att tända lite ljus och göra brasa i kaminen. Luften är klar och lite kylig på morgonen - välkommen hösten! 

Valparna växer - nu två veckor

Nu har de små lakritstrollen öppnat ögonen - de är helt underbara. Nu är det full rulle i valplådan och de pinnar på med sina lite rangliga ben. Bissie är så mån om sina barn - de andra får inte komma fram och titta. De har vuxit enormt och Bissie har mycket mat till dem. Har redan fått klippa klorna. De får nog flytta ner i valprummet intill köket nästa helg. Ute är det riktigt kallt - Bissie vill gärna hänga med på promenad, men då är det täcke på. Övriga liga mår bra. Har varit på kurs med Chilli - lite väl kyligt men som alltid lärorikt. Har anmält Elza på kurs i mitten av mars- nu kan snön försvinna och våren kan komma. Lite lugnt i panget denna vecka. Polka ska ut och jaga om det inte blir för kallt. Hoppas få tillbaka min telefon i veckan - bilder kanske kommer då...

Valpar födda 2 januari

Så har de äntligen behagat komma ut - Bissie fick åtta stycken välmående valpar den 2 januari. Allt gick enligt skolboken och Bissie är en fantastisk mamma. Två hanar och sex tikar, alla svarta. En fin och jämn kull där det är gott gry i hela ligan. Kommer att höra av mig inom kort till de valpköpare som lämnat sitt intresse och så får vi se hur jag ska kunna trolla... De övriga i flocken är nyfikna, allra mest vår wachtel Polka - hon kommer att bli mamma nästa år vid denna tid. Mitt i all kaos med jul och nyår blev det en resa till Göteborg för att para Chilli med Copperbirch Roosky. Om allt går vägen så väntar vi H-kullen i början av mars - håll tummarna. Lite snö har vi fått och just nu är det 14 minus ute - burr. Några jaktdagar är det kvar i januari - sedan ägnar vi oss åt valparna. Har haft problem med min mobiltelefon - men jag hoppas få tillbaka den i veckan, då ska jag lägga ut lite bilder på underverken!

Snart kommer valparna

Inget är som väntans tider....Bissie ser ut som en fotboll och det börjar bli jobbigt att ta sig fram. Hon är dock på gott humör och missar inga måltider. De övriga mår bara fint och Polkas pinne i tassen är ett minne blott. Nu har hon massor av energi och vill ut i skogen igen. Fick glada nyheter från Enzos matte och husse - Enzo har blivit godkänd i anlagsklass i viltspår - Stort grattis säger vi till dem! Leif och jag jobbar för fulla muggar i pensionatet - nu stundar nyår och många är bortresta - dvs det är fullt med härliga hundar som vill ut hela tiden. Återkommer strax med senaste valpnytt hoppas jag - håll ut ni som väntar! Ta hand om er och jag vill passa på att önska alla vänner - nya och gamla - ett riktigt gott nytt år!

 

 

 

 

Valpar väntas och lite goda rapporter

Jag kan nu meddela att Bissie är dräktig och jag beräknar födsel runt årsskiftet. Hon mår prima och börjar bli rund om magen. Hon vill gärna jobba fortfarande och det är så härligt att hon anpassar farten vid apporteringsträningen. Chilli har inte börjat löpa ännu och jag är tacksam om hon väntar med det ett tag till. Wingpennans Ellinova alias "Nova" och Wingpennans Elza är nu röntgade med A-höfter och fria armbågar - härliga nyheter! Jag har varit på kurs med Chilli och Elza och det har varit så givande. Nu tränar vi och befäster det vi fått i hemläxa och på så vis är det skönt med snöfri mark. Nu är det snart 3:e advent - i helgen besöker vi Stora Stockholm och vi ska hinna med att lägga några viltspår. Snart blir det fullt i pensionatet och då jobbar vi alla för högtryck - sedan toppar vi med en valpning kanske på nyårsafton...Avslutar med glada resultat från Arvidsjaur - Wingpennans Delta med matte Elwira har tävlat rallylydnad och placerat sig på första plats båda tävlingsdagarna  - stort grattis från oss på Wingpennans!

Delta och Elwira

 

Tråkiga och goda nyheter

Börjar med det tråkiga.. Vår älskade vorsteh Hilla har vandrat över till andra sidan och springer nu obehindrat i hundhimlen. Hon blev akut dålig ett par veckor efter avslutat medicinering och vi fick ta det tuffa beslutet att låta henne somna in den 17 juli. Saknaden är enorm och det går inte en dag ännu utan att jag tänker på henne. Så mycket roligt jag haft med denna hund - lärt mig massor om stående fågelhundar och jag vill i framtiden  ha en ny vorsteh - men nu har vi hundar så vi klarar oss. Nu ägnar vi oss de goda nyheterna!!!  Hela sommaren beståd av jobb, jobb och åter jobb men vi stängde pensionatet  några dagar i slutet av augusti för lite duv, gås och andjakt. Nu får ju även Polka springa  och jaga i skogen och det har redan skjutits både rådjur och älg för henne. Några eftersök på vildsvin har också stått på menyn. På labbesidan så händer det massor just nu. Jag går kurs med både Chilli och Elza. Det har varit en del andjakter där Aya, Bissie och Bella fått slita. Bella har även fått varit på eftersök på fasan härom dagen - inga problem för henne att röja i tät vass om hon vet att det finns fågel. Aya och Bissie löper och jag bestämde mig för att para Bissie och vi väntar förhoppningsvis valpar vid årskiftet. Se mer under fliken valpar. Wingpennans Enzo är röntgad med HD A och ED O - grattis till husse och matte! Det är dags för oss andra i E-kullen att röntga också och jag tror att det blir denna vecka för Elzas del. Hösten visar sin bästa sida tycker jag - inget slask och rusk än så länge...oktober var underbar och bjöd på flera fina dagar. Nu stundar mörkret men vi kan väl hoppas på litet snötäcke, som lyser upp omgivningarna. Ta hand om er därute!

Våren hos Wingpennans

Mycket har hänt sen senaste uppdateringen. Det finns så lite tid för att sitta framför datorn. Valparna har flyttat sedan länge och Aya är tillbaka i form igen. Jag blir alltid tömd på engergi när de åker och det tar mycket på krafterna att ha en valpkull. Våren uteblev med mycket regn, kyla och lera. Nu är det slutet av juni och vi har haft några fina dagar. Ingen badvänlig vattentemperatur men mycket vatten i dammarna! Chilli har varit ute på jaktprov och vi fick vårt första pris! Hon for som ett reaplan genom hela prövningen och skötte sig uppenbarligen. Provet gick den 15 maj - det var nästan så att långkalsongerna behövdes. De fem övriga labbarna i flocken mår bra och lilla Elza har fyllt ett år. Hon har nyligen löpt och lugnat sig lite grann. Hon är så rolig att träna - hon är spontan på vilt, hyser stor vattenpassion, lugn i skott och kast (än så länge).  Ser verkligen fram emot hösten och kommande träningar. Gamla Hilla blev dålig för ett par veckor sedan, men har repat sig. Nya hundhuset är färdigt och nu håller Leif på att göra fint ute. Mycket hundar i pensionatet, vilket gör att jag får mycket att göra. Lite sliten är jag. Snart jaktsäsong igen och hundarna skall vara itrim inför detta. Planerar att para Chilli vid årsskiftet, se mer under valpar. Må så gott och ta hand om varandra!

Valparna snart sex veckor gamla

De små lakritstrollen växer - på måndag blir de sex veckor och jag kan meddela att lugnet har försvunnit  (förutom när de sover). De käkar och växer, busar och brottas. Kan se några små skillnader mellan syskonen, men de känns väldigt jämna. Några stora, några mellan och några små - då syftar jag på storleken. Aya börjar bli lite trött på dem och de diar ett par - tre gånger om dagen, annars äter de valpfodret. Superfina i magarna och lite runda om magarna. Alla valpar är tingade. Den unghunden som jag köpte tillbaka har fått ett nytt hem - han bor numera i Mantorp. Det har varit sportlov här - d v s mycket att göra i pensionatet. Nu så kräver valparna ännu mera och de får springa runt i köket nu, vilket de uppskattar. Polka tar gärna hand om valparna och biter sönder deras leksaker....Lovar att lägga ut några bilder i morgon - måste tömma mobilen på bilder.

Valparna växer!

Oj vad valparna växer, nu är de nio dagar gamla - de mår alldeles förträffligt bra och Aya är en supermamma! Idag är första dagen Aya hängt med på en promenad - hon har inte haft tid eller lust att vara borta från sina telingar någon längre tid. Otroligt vilka modersinstinkter våra hundar har. Bissie, som hade en kull i våras är väldigt nyfiken på valparna - hon visade aldrig något intresse innan hon själv hade en kull. Vår Polka är alltid nyfiken och hon ser fram emot att få pyssla med valparna om några veckor. Bättre lekkamrat kan de inte få - snäll och med på allt! Vintern har slagit till här i Verka och hundarna älskar att vara ute och busa i snön. Här kommer lite bilder på valparna.

Ayas F-kull